Some days I need the music and some days I need the lyrics.

Gepubliceerd op 14 juli 2021 om 19:28

Vandaag verlaten we Cluj en nemen voor een week afscheid van Bert en Margriet. Wat hebben we het goed gehad met elkaar. Spontaan een weekendje met z'n vieren weg, beren gezien, gelachen, haren geknipt, kleding gepast, herinneringen opgehaald en vooral heel veel nieuwe herinneringen gemaakt. De bezoekjes van Simon aan de tandarts blijken nog een vervolg te krijgen. Gelukkig is er wel een einde gekomen aan de zeurende kiespijn. Voor dinsdagavond staat de laatste afspraak gepland in Cluj en daarna gaan we nog langs onze vrienden. De afgelopen dagen hebben we gerust, gelezen en wasjes gedaan. Onze nieuwsgierigheid is groter geworden en daarom willen we nog meer ontdekken van dit land en vervolgen we onze reis.

De Karpaten zijn een hooggebergte in Midden Europa. Ze vormen een lange lus en hebben een lengte van ongeveer 1500 km en de breedte varieert van 100 km tot 350 km. De Karpaten beginnen bij de Donau in Bratislava, Slowakije en gaan door meerdere landen waaronder Oekraïne en Roemenië. Het hoogste punt is 2655 m en er zijn verschillende passen waaronder de Ceia-pas in Roemenië. Door de bergen gaat de rit minder snel en dat is nou precies de bedoeling zodat we meer zien en beleven van de natuur. Geef ons benzine, koffie, water en muziek en dan hoor je ons niet meer. Uuuh, dat klopt níet helemaal (helemaal niet)...

" Fryslân do libbest do libbest yn myn hert..." Pure nostalgie om onderweg de playlist met alleen maar Friese liedjes te luisteren. Dat deden we ook toen de jongens nog klein waren en we op vakantie naar Zuid Frankrijk reden. Dat hoorde erbij, dat was traditie en dan vooral heel hard meezingen. Hier rijden we door Roemenië en schalt de muziek uit de auto. (Om te janken, sa moai🤣).

Het einddoel van vandaag is Sinaia, dat onder de stad Brasov ligt. Daar hebben we een overnachting geboekt en willen we morgen de omgeving verkennen. Elke reis door dit land ervaren we als verrassend. Ondanks de vooruitgang die dit land de afgelopen jaren heeft geboekt, zijn er ook situaties ongewijzigd gebleven waardoor er zeker nog sprake is van armoede. Nog steeds lijkt het toegestaan dat paard en wagen op de rijbaan rijden. Doodeng om te zien hoe vrachtwagens hen rakelings voorbij denderen. Het toerisme komt heel langzaam op gang. Een paar eenvoudige campings hebben we gezien en een enkele keer een camper of caravan maar die zijn op één hand te tellen. Wel passeren we twee ligfietsen voorzien van zonnepanelen. Ook zij rijden op dezelfde weg waar de vrachtwagens vol gas onderweg zijn naar hun volgende bestemming.

De stops onderweg zijn meestal wel voorzien van koffie en een wc maar een terras bij een hotel is ook altijd goed. Vandaag drinken we koffie bij een chauffeurscafé en genieten van een pannekoek waarvoor we in totaal vijf euro betalen.

Sinaia wordt de "parel van de Karpaten" genoemd en is één van de bekendste en oudste bergvakantieoorden. Zowel in de zomer als in de winter wordt hier vakantie gevierd. Er zijn kabelbanen en er kan 's winters geskied worden. Het is erg gezellig in het stadje en overal staan bankjes waar mensen elkaar ontmoeten. We worden twee keer aangesproken door vrouwen met kinderen die geld vragen. Nog voordat we kunnen reageren komt er iemand die ze wegstuurt.

Een toeristen-treintje blijf ik op vakantie altijd leuk vinden en daarom wil ik ook vandaag even een rondje mee door de stad. Het Roemeense "Dokkumer Lokaaltje" (zoals Simon het noemt) rijdt een prachtige route waardoor we over de stad kijken en uitzicht op de Karpaten hebben. We zien gebouwen en huizen met prachtige gevels en sprookjesachtige torentjes. En wat vooral opvalt zijn de vele bloemen aan de balkons en langs de straat. Sinaia is een sfeervolle stad met een rijke geschiedenis. Morgen duiken we verder in de geschiedenis van deze omgeving.

Tot blogs

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.