If you don't build castles in the air you won't build anything on the ground. (Victor Hugo)

Gepubliceerd op 15 juli 2021 om 20:32

Het rijden, de omgeving en de muziek zijn helpend voor (dag)dromen, reflectie en het bedenken van plannen. Soms schrijf ik zinnen die ik later weer wis want ook al is alles geoorloofd, niet alles is nuttig 😇.

Het is opnieuw een zonnige dag. 

Buiten het pension staat een bord met een oude foto van het pension en het verhaal erbij dat dezelfde architect ook betrokken is geweest bij de bouw van het kasteel dat we vandaag bezoeken.

We duiken vandaag in de geschiedenis. Alles speelt zich af in en rondom het kasteel Peles in Sinaia. Het kasteel doemt op wanneer we net buiten de stad de berg oprijden. Het majestueuze kasteel is al bij de eerste oogopslag indrukwekkend. Begrijpelijk dat koning Carol deze locatie heeft gekozen. 

Vanaf de binnenplaats door de entree tot het moment dat je de grote tuin weer verlaat, word je overspoeld met indrukken. 

Binnen loop je over rode lopers door lange gangen. Het kasteel telt meer dan 160 kamers en bij veel kamers mag je binnenkijken. We betalen extra zodat we foto's mogen maken. Als een echte fotograaf loop ik met een opgespeld kaartje. Terwijl Simon de geschiedenis leest die bij elke kamer wordt vermeld blijf ik links en rechts foto's maken. Oneindig veel indrukken, pracht en praal en smaakvol ingerichte ruimtes. Ik zou hier een week willen logeren om aan de lange gedekte eettafel mijn salade met glimmend bestek te eten. De duurste wijn zou ik in een kristallen glas schenken en van kamer naar kamer flaneren over de rode lopers. Ik zou vrienden uitnodigen en musici vragen een concert te geven. We zouden dansen tot laat in de nacht. Iedereen kon blijven slapen.

Zelfs nu ik schrijf dwaal ik in gedachten nog door de imposante gangen...

In 1873 werd in opdracht van koning Carol I begonnen met de bouw van het kasteel dat bedoeld was als zomerhuis voor de koninklijke familie. De aankleding is uitzonderlijk rijk: houtsnijwerk,  gebrandschilderde ramen,  schilderijen, een concertzaal........ Er zijn een reeks kamers met allemaal een eigen internationale stijl waaronder Turks, Italiaans, Duitse barok, Jugendstil en Moors.

We maken nog een wandeling in de tuin van het paleis en besluiten vervolgens om nog een eindje te gaan rijden totdat we een terrasje vinden om koffie te drinken. We komen bij toeval op een prachtige route die ons door een bos boven de boomgrens brengt waar we een waanzinnig uitzicht hebben op de Karpaten.

Naast alle mooie vakantie-momenten lezen we ook de verdrietige gebeurtenissen die in Nederland gebeuren.

Daar op de berg lezen we dat Peter R de Vries overleden is en dat Nederland nu officieel rood kleurt. Het nieuws brengt nog meer ellende wanneer we beelden voorbij zien komen van overstromingen in het zuiden van Nederland, Duitsland en België.

 

Een dag met grote contrasten...

Van de hoogste berg tot het diepste dal.

Van verwondering tot verontwaardiging 

over de moord op een rechtspreker.

 

Een dag met grote contrasten...

Van geel, oranje en nu weer rood.

Van opluchting tot onzekerheid 

over een virus dat verdeelt.

 

Een dag met grote contrasten...

Van zonovergoten tot watervloed.

Van zorgeloos tot verontrustend,

over de natuur die overkookt.

 

Tot blogs! Blijf dromen, blijf doen en blijf spreken.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.