“Een reis is het enige wat je koopt waar je rijker van wordt.” (Anoniem)

Foto Ardennen 2014

Bespaar tips:

Reizen kost geld! Dat is waar, maar ik ben van mening dat je zelf heel wat invloed kan hebben op de kosten. Je kunt een motorreis boeken waarbij alles voor je is geregeld, super leuk en gemakkelijk, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Wil je wel graag een motorreis maken, heb je een beperkt budget, dan heb ik hier een paar tips:


Tip 1.

Ga eens naar het Oosten.

Veel rijders bezoeken landen in het westen van Europa. Prachtige landen, maar overnachtingen en maaltijden onderweg zijn vaak behoorlijk prijzig. Als je niet het type ‘kampeerder’ (zelf je potje koken en slapen in een tentje) bent, loopt dit al snel in de papieren. Een goede optie is dan om een reis te maken door de landen van Oost Europa, de prijzen onderweg zijn een stuk lager. Als je een beetje mazzel hebt en je reist bijvoorbeeld met z’n tweeën, dan kun je soms voor 15 euro pp ergens overnachten en als je geluk hebt, krijg je voor die prijs ook nog een ontbijt. Persoonlijk houd ik erg van deze landen. Het landschap is een stuk minder gecultiveerd dan in West Europa. Je komt er nog veel ongerepte natuur tegen en de mensen zijn (meestal :-) vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. De maaltijden onderweg zijn vaak minder variërend dan wij zijn gewend, maar van prima kwaliteit. Hotels en Pensions, zijn er in alle prijsklassen overvloedig beschikbaar. Kies maar uit! Zelf vind ik het altijd leuk om in wat aparte pensions te overnachten. Ik heb geslapen in omgebouwde fabrieken, woonkamers, tuinhuisjes en zelfs in een voetbalstadion en bejaardenhuis! Als ik iets boek, kijk ik vaak naar 3 dingen; is er een bed, douche en kan ik er ontbijten (of in de buurt)? Boeken doe ik meestal onderweg via de telefoon of iPad. Een andere leuke bijkomstigheid van reizen in Oost Europa is dat de brandstof er vaak een stuk goedkoper is.


Tip 2.

Gratis pechhulpverzekering.

We gaan er natuurlijk vanuit dat deze niet nodig is! Maar ja, als hij dan toch gratis is, waarom ook niet? Via Total assistance krijg je door het tanken van Excellium benzine recht op 2 weken gratis pechhulp (ook in het buitenland) en in de zomer zelfs 4 weken. Excellium brandstof is iets duurder dan gewone benzine, maar weegt niet op tegen de kosten van het afsluiten van een ander pechhulpverzekering. Hoe en wat? Kijk maar even op de site van Total: www.total.nl/TOTALCLUB/assistance.html


Tip 3.

Voorkom pech door goed onderhoud.

Voorkom extra kosten (onverwachte “verrassingen”) onderweg door je motor goed te (laten) onderhouden. Of je nu een motor van 1000 of 10.000 euro hebt, ze hebben onderhoud nodig. Dit kan je natuurlijk allemaal laten doen door een dealer, maar veel kan je ook zelf. Dit kan je behoorlijk wat geld besparen. YouTube staat vol met instructiefilmpjes hoe je zelf dingen kunt aanpakken. Vertrouw je je zelf niet helemaal, vraag dan een motorvriend om samen met je te sleutelen. Dit is gezelliger en twee weten/kunnen meer dan één. Ook heb je veel merken clubs die regelmatig sleutel-activiteiten organiseren. Ga maar eens zoeken op internet of er voor jouw type motor een club is, je zult je verbazen! Zelf ben ik lid op FaceBook van een aantal Honda ST1100 groepen. In deze groepen kom ik ontzettende veel nuttige tips tegen op het gebied van onderhoud en handige accessoires. Tot slot!! Zorg wel dat wat je zelf doet, goed gebeurt. Volg instructies nauwkeurig op en als je op YouTube kijkt, zoek dan verschillende filmpjes die dezelfde handeling laten zien en kies dan voor de meest uitgebreide. 

 

Handige apps voor onderweg:

Al heel wat boekingen gedaan via Booking.com. Nooit geen problemen gehad en prima klantenservice.